Després de 25 anys d’activitat, Microsoft retirarà el seu emblemàtic navegador per a substituir-lo per Microsoft Edge, la seva versió més moderna i segura segons la companyia. El nostre benvolgut Internet Exporer (IE), llançat en 1995 en el Windows 95, i que va ser el navegador més utilitzat des de finals de 1998 fins a finals del 2012, ens deixa per a no tornar.
Taula de continguts
Què és un navegador web?
Ho tenim tan interioritzat que ni som conscients. Un navegador web és un programari que ens permet visualitzar pàgines web, interpretar els seus estils (tipografia, colors, disposició dels elements…) i executar codi en local (habitualment JavaScript). Pot ser que no ho sàpigues, però si en una web trobes un slider o carrousel, és el teu navegador el que s’encarrega que aquest mòdul funcioni, ja que són mòduls que solen usar JavaScript (llenguatge de programació executat en local) per al seu funcionament.
JavaScript té grans avantatges, i és que és l’ordinador del visitant qui s’encarrega d’executar el contingut. És per això que molts llenguatges de programació moderns com a Angular, Vue o React es basen en JavaScript (de fet els podem considerar llibreries de JavaScript). Navegadors antiquats i lents com a Internet Explorer ho passen molt mal tractant de carregar aquest tipus de pàgines.
Història dels navegadors web
Internet Explorer ha regnat durant molts anys en els nostres ordinadors. Les estadístiques ens diuen que va ser el navegador més utilitzat des de finals de 1998 fins a finals del 2012. Tan sols Google Chrome ha sigut capaç de batallar contra ell i desbancar-lo. En aquest interessant vídeo pujat per Capitan Gizmo podem veure l’evolució dels navegadors al llarg del temps. Podem veure avui com, avui dia, Google Chrome és l’absolut rei, seguit des de lluny per Mozilla Firefox i Safari de Mac.
Una bona notícia per als desenvolupadors
La veritat és que Internet Explorer sempre ha estat un navegador difícil per als desenvolupadors web. Mentre la immensa majoria de navegadors reconeixien scripts i estils una mica més complexos. Internet Explorer ha destacat pel contrari, dificultant així el treball de tots els desenvolupadors.
Tipografies especials, degradats de colors, la necessitat de reinicialitzar css… Són tants aspectes tècnics que a vegades aclapara. Fer versions especials, pegats i programació ad hoc per a IE era una cosa habitual (pràctica coneguda com crossbrowsing). És per això que els desenvolupadors ho van donar per perdut i la comunitat va deixar de donar un suport actiu.
Des de Cactus ens acomiadem d’Internet Explorer recordant la gran aportació que ha suposat per al món, però, francament, també una mica alleujats de no haver de bregar amb ell. Moltes gràcies IE!
Subscriu'te i obtindràs informació personalitzada. Si necessites ajuda amb un projecte podem reunir-nos gratuïtament i sense compromís