Com evitar els problemes més comuns de WordPress: Una guia de bones pràctiques

WordPress és una de les eines més potents per crear llocs web i blocs. No obstant això, pot ser fàcil cometre errors que facin que el vostre lloc sigui menys segur o menys funcional.

WordPress és una de les eines més potents per crear llocs web i blocs, utilitzada (s’estima) pel 40% d’Internet. És fàcil d’utilitzar i ofereix una gran quantitat de funcions i possibilitats de personalització. Però, com amb tot, hi ha certs problemes potencials.

Si no se segueixen les millors pràctiques la teva web o bloc basat en WordPress pot ser vulnerable a nivells de seguretat, pot ser extremadament lent o potser tinguem molts errors de programació interns.

WordPress ofereix algunes solucions a aquests problemes, però moltes vegades l’ideal és contactar amb un partner especialitzat. En aquest article us deixem les millors pràctiques per assegurar-te que el teu lloc fet a WordPress funciona sense problemes i de manera segura.

Introducció a WordPress

WordPress és un versàtil sistema de gestió de continguts (CMS) que permet crear llocs web i blocs. Va ser creat el 2003, i des de llavors ha esdevingut el CMS més popular del món. Amb el 40% de tots els llocs web construïts amb WordPress, és obvi per què s’ha tornat tan popular.

És prou senzill per als principiants i prou flexible per als experts. WordPress és fàcil d’instal·lar i utilitzar, i es pot personalitzar perquè s’ajusti a les necessitats específiques. És una eina poderosa que es pot utilitzar per a una varietat de propòsits. Es pot utilitzar per crear des d’un lloc web simple, amb unes poques pàgines, fins a crear una botiga de comerç electrònic multi-idioma amb centenars o milers de productes.

Problemes comuns de WordPress

Malauradament, WordPress també té alguns problemes comuns que poden afectar els propietaris de llocs:

  • Temps de càrrega lents: Si la nostra web triga molt a carregar, els nostres visitants la poden abandonar fàcilment. Sol passar quan tens massa plugins instal·lats. També pot passar si tens moltes imatges o vídeos en una pàgina i aquests recursos no estan optimitzats correctament. Pots visitar el nostre article on donem alguns consells de com millorar el rendiment web.
  • Incrustació de codi maliciós: Si detectem comportaments anòmals a la nostra web: emails que s’envien automàticament, temps de càrrega extremadament lents en pàgines senzilles, codi HTML escrit a la pantalla… És possible que haguem patit un atac i hem de, ràpidament, sanejar el nostre WordPress. Per això és indispensable que contactis amb un partner que et pugui ajudar (com nosaltres), perquè no és una tasca fàcil per a un usuari no experimentat. Per evitar aquests problemes pots visitar el nostre article on expliquem com millorar la teva seguretat en un Wordpress.
  • Poc trànsit i poca interacció: Si el vostre lloc web pateix de baix trànsit i baixa participació, hi ha algunes causes possibles. Possiblement el contingut que estiguis incloent o bé, sigui insuficient, o bé no estigui adaptat correctament per a una bona indexació als motors de cerca tipus Google. Un problema comú és la manca de paraules clau o long-tails. Un altre problema sol ser que no s’estan afegint tècnicament els fragments de codi necessaris per a un posicionament correcte.

Ús de plugins i temes

Parlem ara de dos conceptes bàsics de WordPress, els plugins i els temes.

  • Un plugin és una peça de programari que afegeix funcionalitat extra al vostre lloc de WordPress. El sistema de formularis de contacte, el pagament en línia, reproductors multimèdia, un sistema multi-idioma… tot això s’aconsegueix mitjançant plugins. Alguns són gratuïts i altres de pagament.
  • Un tema és la part visual de la web (encara que també pot tenir els seus propis plugins) i té a veure amb la part estètica: és l’encarregada de definir els colors, com són els botons, la tipografia, etc.

Un web realitzat a WordPress sol utilitzar plugins i temes per personalitzar la funcionalitat i el disseny del vostre lloc. La comunitat de WordPress ha creat milers de plugins i temes gratuïts que podeu utilitzar al vostre lloc.

Desafortunadament, també hi ha milions de plugins i temes maliciosos disponibles en línia. És important investigar i seleccionar aquestes eines amb compte. La nostra experiència de més de 10 anys fent webs ens ha permès filtrar quins plugins són els més funcionals i en quins casos és millor utilitzar-los.

D’altra banda, cal vigilar a l’hora d’instal·lar certs plugins ja que poden generar incompatibilitats amb altres que tinguis instal·lats i, literalment, trencar la teva web. Des de Cactus mai recomanem la instal·lació de molts plugins ja que el mateniment que això suposa a posterior és molt elevat.

Solució de problemes de WordPress

Si tens problemes amb la teva web feta a WordPress, no t’espantis. La majoria dels problemes es poden solucionar amb una mica de paciència i els coneixements necessaris.

El primer que recomanem és actualitzar els plugins, plantilles i el core de WordPress per evitar que hi hagi una incompatibilitat de versions. Procura actualitzar a poc a poc, un per un. De vegades si actualitzem desenes de plugins alhora podem sobrecarregar el servidor.

Si això no soluciona el problema, recomanem comprovar els registres derrors de la web. Els pots trobar al teu hosting i normalment indiquen quins fitxers estan donant problemes (pot ser un plugin o una plantilla concreta).

Si el vostre lloc de WordPress no es carrega o va extremadament lent i no trobes cap error en els registres d’errors, hi ha la possibilitat que hagis assolit el límit del seu allotjament (tant d’espai com de memòria). Si això passa, pots intentar posar-te en contacte amb la teva empresa de hosting per veure si augmenten les capacitats del teu pla.

Com a darrera opció sempre pots contactar amb la teva empresa de hosting perquè intentin restaurar una còpia de seguretat. Habitualment els hostings fan còpies cada cert temps i recuperar-les no sol ser extremadament complex.

Si el problema persisteix, recomanem que et posis en contacte amb un expert per intentar solucionar el problema.

Desenvolupament personalitzat per a WordPress

Una de les millors maneres per evitar errors, excés de plugins o problemes de seguretat és desenvolupar funcionalitats a mida per a la teva pàgina web.

Diguem que busques una funcionalitat determinada, específica i concreta: difícilment trobaràs un plugin que s’adeqüi a les teves necessitats, per això resulta més intel·ligent i òptim desenvolupar aquesta part a mida.

El desenvolupament a mida, ben fet, garanteix que puguis aconseguir les teves funcionalitats específiques i, a més, optimitzis la teva web (ja que no inclouràs funcionalitats ni programació extra que no necessitis).

A Cactus som experts desenvolupadors de WordPress i fa més de 10 anys que treballem amb el programari, arribant a sincronitzar els seus continguts amb programes de gestió, generant àrees d’usuari avançades i una infinitat de funcionalitats extra. No dubtis a trucar-nos si necessites un desenvolupament a mida.

Conclusió

WordPress és una de les eines més potents per crear llocs web i blocs. No obstant això, pot ser fàcil cometre errors que facin que el vostre lloc sigui menys segur o menys funcional. Si tens problemes amb el teu WordPress, o has trobat alguna limitació al CMS que vulguis superar amb un disseny a mida, no dubtis a contactar amb nosaltres. Fa més de 10 anys que treballem amb el programari i coneixem cadascuna de les seves característiques.

Vols estar al día?

Subscriu'te i obtindràs informació personalitzada. Si necessites ajuda amb un projecte podem reunir-nos gratuïtament i sense compromís