La diferència entre disseny UX i UI i per què el disseny web és més important del que creus

Dues branques del disseny digital que van de bracet, però.. quines diferències hi ha?

L’experiència d’usuari (User experience, UX) i la interfície d’usuari (User interface, UI) són disciplines, o branques del disseny, que van unides. Ambdues són crucials per a crear experiències útils en els productes digitals, però també són úniques entre si i tenen propòsits diferents.

Afortunadament, tant els dissenyadors de UX com els de UI tenen el mateix objectiu: crear webs, apps, o entorns digitals que agradin als usuaris. No obstant això, a mesura que aquestes disciplines guanyen visibilitat en el món del disseny, no és rar que es confonguin entre si; després de tot, ambdues impliquen fer que les coses es vegin bé. Però, en què es diferencien aquestes dues funcions? Què és el que fa que una interfície d’usuari sigui bona i el que és una bona experiència d’usuari? I quin és més important a l’hora de crear productes digitals? Veurem què passa.

Què és l’experiència de l’usuari?

L’experiència de l’usuari engloba tots els aspectes de la interacció de l’usuari amb un producte digital. Es tracta de l’aparença i el funcionament d’aquest, de les emocions que sent l’usuari en interactuar i la seva facilitat de desenvolupar-se en el mitjà digital. L’objectiu principal dels dissenyadors de UX és crear productes que siguin útils i satisfacin les necessitats de l’usuari. Els bons dissenyadors de UX creen productes sense els quals els usuaris simplement no poden viure.

L’ideal és que el disseny de UX sigui invisible. Només hauríem de fixar-nos en la gran experiència que proporciona un producte digital, no en la forma en què el fa. Els dissenyadors de UX s’encarreguen d’investigar als usuaris, crear perfils sociològics i realitzar estudis d’usabilitat. Creen maquetes i prototips i utilitzen l’analítica per a mesurar l’èxit dels seus dissenys.

Experiència d’usuari vs. Interfície d’usuari: Quina és la diferència?

Quan es tracta de UX i UI, la diferència està en l’enfocament: mentre que un dissenyador de *UX començarà amb l’usuari i treballarà cap a fora, un dissenyador de UI començarà amb l’estètica i treballarà cap a dintre.

L’objectiu d’un dissenyador de UX és crear una gran experiència per als usuaris assegurant-se que el producte té la funcionalitat adequada i satisfà les seves necessitats.

L’objectiu d’un dissenyador d’interfície d’usuari és crear un producte amb bon aspecte que es transformarà en una gran experiència per als usuaris. Totes dues disciplines tenen el seu propi conjunt d’eines, habilitats i resultats.

Per què el disseny web és més important del que creus?

Ja hem explicat la diferència entre el disseny de UX i el de UI, però per què és tan important el disseny web? D’una banda, els productes digitals són sovint la primera introducció que moltes persones tenen a una empresa o producte. Un mal disseny web pot fer que els usuaris es vagin amb una impressió negativa, que pot ser difícil de revertir.

En canvi, un lloc web bonic i ben dissenyat pot augmentar el coneixement de la marca i generar confiança entre els clients potencials. També pot augmentar la retenció de clients en facilitar l’ús del seu producte: aspectes com la jerarquia de la informació, la velocitat de càrrega o la distribució dels textos i imatges sens dubte beneficien a mantenir un usuari connectat al teu web.

I no oblidem el fet que un lloc web mal dissenyat és més difícil d’usar que un ben dissenyat. Això pot portar a la frustració del client, la qual cosa pot fer que la gent es vagi sense interactuar. En un e-commerce és encara més dramàtic ja que pot suposar una pèrdua d’una venda.

Com millorar l’experiència d’usuari i la interfície del seu lloc web

La millor manera de millorar l’experiència de l’usuari i la interfície del seu lloc web és entendre als seus usuaris. La millor manera de fer-ho és realitzar estudis d’usabilitat -sí, tant els dissenyadors de UX com els de UI ho fan! – i una recerca demogràfica. Això t’ajudarà a entendre els punts de dolor que tenen els usuaris quan interactuen amb el teu producte i a descobrir oportunitats per a millorar el viatge de l’usuari. Però abans, un bon partner com a Cactus Seny Gràfic pot ajudar-te a detectar aquests punts de dolor i corregir-los: la nostra dilatada experiència en creació de pàgines web ens facilita detectar aquests errors de manera ràpida i eficaç.

En conclusió

La UX i el disseny de la UI són disciplines diferents que són crucials per a l’èxit del producte. Encara que totes dues disciplines són importants, els dissenyadors web exerceixen un paper crucial en l’experiència general de l’usuari.

És per això que mai recomanem deixar en mans inexpertes la creació d’una pàgina web, de la mateixa manera que no ho faríem amb la construcció de la nostra llar. No es tracta simplement de saber programar o conèixer els llenguatges web, es requereix d’una visió dels espais i els continguts (que a més són fluids, recordem els dispositius mòbils) que algú inexpert difícilment tingui desenvolupada.

A Cactus portem més de 10 anys fent webs i tenim clara la distribució dels elements, com desenvolupar una pàgina útil, usable i satisfactòria per als usuaris. Al què esperes per a contactar amb nosaltres? Ara amb el Kit Digital pot sortir-te gratis!

 

Vols estar al día?

Subscriu'te i obtindràs informació personalitzada. Si necessites ajuda amb un projecte podem reunir-nos gratuïtament i sense compromís